het waterrijke noorden van Noord-Brabant

Afstand : 153 km - Duur  4:00

Noord Noord-Brabant. Eigenlijk een verborgen stukje waterland. Rondom de Bergsche Maas ligt een landschap van dijkjes en watertjes. Van landbouwakkers en kneuterige dorpjes. Je waant je bijna in het verleden. Kleine dijkhuisjes in dorpjes vol mooie pandjes. Bruggen en pontjes wisselen elkaar af als verschillende keren de Bergsche Maas, maar ook de Afgedamde Maas moet worden overgestoken. Tussendoor de mogelijkheid om zowel oude, zeer oude als hyper moderne (Loumans automuseum) musea te bezoeken. De route neemt je ook nog eens onder de Bieschbosch door. Kortom een prachtige route voor een mooie of hete zomerse dag.

CapelleDrimmelenNederhemert

NBNoordNoordBrabant1

LageZwaluweMoerdijkbrugHeusden1

over de Zuid-Hollandse Eilanden

Afstand : 139 km - Duur  ca. 3:00

Deze route over de Zuid-Hollandse eilanden Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Hoekse Waard toont de pracht van zowel herstelde natuur als de rijke handels en vissers historie. Voorne-Putten beslaat het gebied tussen het Haringvliet, het Spui, de Oude Maas en het Brielse Meer. We rijden langs de oude stadjes Brielle, Westvoorne en Rockanje, en op de terugweg de pitoreske dorpen Heenvliet en Geervliet. Sta daar even stil bij de prachtige ruine van kasteel Heenvliet. De Haringvlietdam brengt je in Goeree-Overflakkee, alwaar een heel mooi stuk je langs de Grevelinge voert. Daar liggen ook de schilderachtige plaatsjes als Herkingen, Oude Tonge en Ooltgensplaat. Bijna voortdurend is er uitzicht op watersporters of vogelreservaten. Houd alsjeblieft rekening met je geluisnivo. In het voorjaar wordt je hier betoverd door de prachtige bollenvelden die met vele kleuren het uitzicht bepalen. De Haringvlietbrug brengt je dan in de Hoekse Waard, het grensgebied van rivierengebied en de delta die onder invloed van eb en vloed staat. De veerpont van Nieuw-Beijerland brengt je tot bijna in Simonsland, en weer terug naar Brielle.

DirkslandKorendijkKopvanGoeree

ZHZuidHollandseEilanden1

Ooltgensplaat1OoltgensplaatHaringvlietdam

over Schouwen-Duiveland en om Walcheren

 Afstand : 194km - Duur  meer dan 5:00 

Een rit die op de Brouwersdam begint, en die de mooiste plekjes van Zeeland aaneen rijgt. Zeeland, van een gebied dat zwaar te lijden heeft gehad van de Watersnoodramp, en waarvan je de sporen nog steeds tegenkomt. Maar ook een streek van heel veel kastelen en sloten. Van strand en toerisme. Het kan dus druk zijn, maar altijd mooi. Natuurlijk komen ook de Deltawerken en de Zeelandbrug in de route voor. Voorts gaan we door de mooiste stadjes, want over steden kun je bijna niet spreken.  Veere, Oost- en Westkapelle, maar ook domburg en Vlissingen. Een mooi stuk over de zeedijk, afgewisseld met kleine binnendoortjes in de mooie plaatsjes. Trek er ruim de tijd voor uit, want er is veel te zien, veel plek om de innerlijke mens te versterken (mosselen?) en als je zwemkleding meeneemt blijft er vast nog tijd over voor een duik.

DeltawerkenKasteelMoermondZeedijkWestkapelle

ZWalcherenenSchDuiveland1

WestenschouwenstrandWestkapelleVeere

mooi nederland

Ommen.jpg