elfstedentocht

Afstand : 201 km - Duur  4:30 tot 5:30

It Giet Oan

Hij mag dan de afgelopen winters  net niet zijn doorgegaan, met de motor kunnen we hem altijd rijden. 200 km, elf Friese steden. Een tocht langs dorpen en steden, de elf steden Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Maar ook langs de meren en vaarten waar de echte elfstedentocht over gaat. Om die tocht zo dicht mogelijk te benaderen is het dus zaak kleine weggetjes te rijden. Veel natuurgebied, achter vaarten de eilanden met koeien zien, en daarachter weer koeien, enz. Heel even gaan we kort van de route om naar het Elfstedenmonument te gaan, een bruggetje waar middels tegeltjes een heel eigen stuk Elfsteden geschiedenis is weergegeven. Geen Friese doorlopers, wel even doorrijden.

ElfstedenbruggetjeIJlstSneek

FElfstedentocht

StartElfstedentochtdeZwetteSlotenStavoren

door Drenthse brinken en hei

Afstand : 224 km - Duur  ca. 4:30 

Een brinkdorp is een van de dorpsvormen op de zandgronden in Nederland, over het algemeen ontstaan in de Hoge Middeleeuwen. Brinkdorpen hebben gemeen dat er een brink, een es, een beek en een heide moet zijn. En dat maakt deze route nou zo leuk. We worden geleid om wat ook wel het 'oude Drenthe' genoemd. Hier vindt men van oudsher het esdorpenlandschap, dat gekarakteriseerd werd door brinkdorpen, essen, heidevelden en groenlanden in de beekdalen.  Langs prachtige plaatsjes als Uffelterke, Beilen en Dwingeloo. Zelfs Ovewrijssel wordt nog even aangedaan.

AaldenBeilenKloosterhaar

DDrenthseBrinken 1

ZweeloSchoonebeekOrvelte

Drenthse turfvaarten en hunebedden

Afstand : 180 km - Duur ca. 3:00

De zuidkant van Drenthe wordt minder bezocht dan de beroemde heidevelden. Ten onrechte, want dit vormt een ideaal gebied om eens lekker met de motor te toeren. Naast de vele waterkanten, smalle dorpsweggetjes en mooie vergezichten biedt Drenthe ook in zijn zuidelijk deel veel fijns.

Uiteraard treffen we de hunebedden aan, vaak op een mooi deel van de route, nooit ver van de geplaveide route. Hunebedden in allerlei groottes en maten. Daarbij leidt de route over prachtige wegen langs en door oude veenkolonies, doorkruizen we de Dwingelooër heide en passeren schilderachtig pitoreske dorpjes als Schoonlo, Westerbork en Lhee. Ook is er langs de gehele route te genieten van typische Drenthse plaggehutten en keuterboerderijtjes. Onderweg vollop gelegenheid om uit te blazen, in het bos, op de hei of op een terras.

Als begin- of verzamelpunt van deze route is gekozen voor een bijzonder motorbedrijf. Gebben Motoren biedt niet alleen een keur aan nieuwe en gebruikte motorfietsen, kleding en accessoires, het herbergt ook nog eens een heuze collectie van historische motorfietsen. Allemaal met een eigen verhaal, en niemand kan die beter vertellen dan motorfietslegende André Gebben zelf.

HalletypehutHunnebedD49Schoonoord 2loohoeve

DTurfvaartenenHunebedden

TurfrouteGebbenmuseumhoteldeBorken

vanuit Groningen rond het Lauwersmeer

Afstand : 137 km - Duur  ca. 3:00

De Heerlijkheid Groningen was ooit een gewest van de Habsburgse Nederlanden. Ver kunnen kijken, mooie uitzichtpunten over de Waddenzee, en als je zin en tijd hebt, misschien zelfs door de blubber banjeren (waarom zouden ze dat plaatje Moddergat genoemd hebben?), ofwel wadlopen.Een heerlijkheid is het nog steeds, en heerlijk er doorheen te kunnen rijden.  Een zeer gevarieerde en verassende route die de rijder rond het Lauwersmeer neemt. De route doet een stukje authentiek Friesland aan, in het oosten welliswaar, en voorziet in voldoende plaatsen voor een bak koffie of een kom soep.

Wat eens een Lauwerszee herbergt nu al de meest unieke flora en fauna van het hoge noorden. Na de afsluiting zijn de hooggelegen zeebodems (die voordien tot het Wad behoorden) droog komen te staan. In de eerste jaren zijn grote delen hiervan vrijwel aan hun lot over gelaten, zodat veel natuur ontstond. Authentieke vissersdorpen worden daarbij afgewisseld met moderne nieuwe recreatiehuizen, die prachtig ingepast zijn in hun omgeving.

ZoutkampWarffumLauwersmeer

GGroningenrondLauwersmeer1

OnderdendamModdergatWetsens

mooi nederland

Fort_Spion_Loenen.jpg