de Polders boven Amsterdam

Afstand : 130 km - Duur ca. 3:00

Niet de oudste polders van Nederland, maar al wel bijna 400 jaar oud. Ze liggen net boven Amsterdam. Weidse blikken wisselen zich af met de kleine dijkhuizen en houten Zaanse Schans woningen. Dat polderwegen niet recht-toe-recht-aan zijn ervaar je met deze tocht langs Purmer, Wormer, Beemster en Schermer. De Purmer stamt uit 1622, de Wormer kon in 1626 betreden worden, de Schermer in 1635, de Beemster is al in 1612 drooggelegd. Wist je al dat Broadway is aangelegd met de maatvoering van de wegen van de Beemster? Je wordt door en om het UNESCO World Heritage gebied geleid. De Dijk bij Durgerdam is historisch, je proeft gewoon nog de vorige eeuwen van vissers, handwerk en vatenrollen. En wat gedacht van plaatsnamen als Ransdorp, Holysloot, Spijkerboor en Kwadijk. Snoepjes!

260px Theehuis in Broek in Waterland260px Voordeur Huis Broek in Waterland300px Kruispunt in de Purmer

NHPolderbovenAdam

West Friesland en toch Noord Holland

Afstand : 130 km - Duur  3:30 uur

De route snijdt als het ware de kop van Noord Holland af. Een route voor elk jaargetijde, waarbij elk seizoen zijn eigen bijzondere omstandigheden kent. Wat dacht je van bollenvelden in het vroege voorjaar! Molens, veel molens, dijkjes en polderwegen, en niet te vergeten oude IJsselmeerstadjes.  Als je foto-opportunities zoekt kun je die volop langs deze route vinden. De route leidt veel langs water, het IJsselmeer is veel te zien. In rustieke steden als Enkhuizen, Hoorn en Medemblik passeer je veel gouden eeuwse gebouwen, veelal dienend als museum of eetgelegenheid. De kronkeldijken langs de Schermer leiden langs vele molens. Pas op voor overstekende toeristen en plotseling stoppende auto's. 

IJsselmeerzichtVuurtorendeVenHoornAppelmarkt

NHWestFriesland1

SchermerMolenUrsemAndijk

 

rondom Amsterdam

Afstand : 152 km - Duur ca. 3:00

Een zeer afwisselende tocht om en door Amsterdam. Prachtige kronkelende polderweggetjes met veel uitzichten. En voor de broodnodige variatie ook nog even bos, duin en zelfs de haven van IJmuiden. Niet de oudste polders van Nederland, maar al wel bijna 400 jaar oud. Weidse blikken wisselen zich af met de kleine dijkhuizen en houten Zaanse Schans woningen. Dat polderwegen niet recht-toe-recht-aan zijn ervaar je met deze tocht. Je wordt door en om het UNESCO World Heritage gebied geleid. Daarbij een paar korte uitstapjes naar bos, duin en zee, en ook de haven van IJmuiden leent zich bij uitstek voor het nuttigen van een visje tussendoor.

Let op : een stukje door Amsterdam kan, geheel afhankelijk van de dag in de week of moment van de dag, zeer druk zijn.

220px Wormer Jisperveld250px Spijkerboor350px Neck

NHRondomAdam 1

langs Zaanse Schans en Schermer molens

Afstand : 100 km - Duur ca. 2:30

Een tocht om in te lijsten. Het mooiste wat Noord-Holland te bieden heeft komt voorbij, of liever gezegd daar gaan we doorheen. Het begint al met de Zaanse Schans, niet voor niets een toeristsiche trekpleister en UNESCO Werelderfgoed.  Een grote variatie aan kronkeldijkjes en strakke polderwegen.  En die strakke polderwegen zijn verre van saai. Omgeven door tientallen jaren oude bomen en alsof er lonerswoningen en boerderijen langs zijn gestrooid. De kronkeldijkjes leiden langs plaatsen als Jisp, Spijkerboor, De Rijp en Graft. Pareltjes, met stadhuizen uit de 16e of 17e eeuw. En of dat nog niet genoeg is leidt de route langs Schermer en Schermerhorn, alwaar een groot aantal molens op rij het uitzicht schilderen. Een keur aan terrasjes voor de koffie, verfrissing of versterking van de inwendige mens ontbreken natuurlijk niet.

ZaanseSchansGrootSchermerJisp

NHSchansenMolens1

Molen de Jonge DirkSchermerhorn2ZaanseSchans2

mooi nederland

Spijkerboor.jpg